A magán minőség- és biztonságmenedzsment-rendszerek szerepe a növényvédőszer-maradványok fogyasztói kockázatainak csökkentésében a friss zöldség- és gyümölcsszektor területén1 - Lehota, József; Szabó, Zoltán; Lehota, Zsuzsanna (Marketing & Menedzsment, 2019)
A hagyományos iparszerű agrártechnológiákkal, köztük a növényvédő- szer-maradványokkal kapcsolatos kockázatok egyre nyilvánvalóbbá váltak az elmúlt évtizedekben. Az észlelt fogyasztói kockázatok Magyarországon nemzetközi tekintetben is kimagasló szintre emelkedtek. A kockázatredukciós megoldások szerepe felértékelődik, a fogyasztás növelésének egyik fontos feltételévé válik. A friss zöldség- és gyümölcstermesztésben a kockázatok csökkentésének egyik módja az alacsony inputtal működtetett technológiák elterjedése, másik módja az elosztásban résztvevő nagy- és kiskereskedelmi szervezetek élelmiszerbiztonsági és minőségmenedzsment-rendszereinek fejlesztése.