A közösségi marketing szükségessége és lehetőségei az Európai Unióban - Gaál, Béla (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az európai belső piac 1993 elején történt kialakítása óta a nemzeti marketing kérdése az Európai Unióban is előtérbe került. Míg korábban az egyes nemzetek messzemenő önállósággal döntöttek a marketing kérdésében, addig az európai belső piac kialakulásával az EU az eddigi nemzeti marketingre vonatkozó funkciók nagy részét is átvette. így a mező- és erdőgazdaság erősítése az EU közösségi feladatai közé tartozik. Ennek során a belső piac meghatározott irányú támogatására van szükség.