Gyengülő piacvédelem, a versenyképesség próbája 1997-ben - Szabó, Jenő (Marketing & Menedzsment, 2019)
A magyar agrárgazdaság kül- és belpiaci versenyképessége soktényezős változóként értelmezhető. Általánosan elterjedt nézet, hogy ökológiai adottságaink, tradícióink, munkakultúránk, termelési tapasztalataink, ráfordítási szintjeink (mint a földár vagy a munkabér) és a termelés üzemméretei egyfajta versenyelőnyt biztosítanak számunkra. A komparatív előnyök azonban a nemzetközi porondon dúló nyílt és burkolt diszkrimináció és az azt kiegészítő támogatási verseny miatt tisztán, valójában soha nem érvényesültek. A GATT-megállapodás némileg mérsékli ezt a hatást, de az igazi áttörésre még legalább 1999-ig várni kell.