A Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis - Balog, Géza; Győrfi, Zsolt; Fazekas, Mária (Marketing & Menedzsment, 2019)
A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál befejeződött a „Budapesti Térinformatikai Befektetési Adatbázis megvalósíthatósági tanulmánya" címet viselő, az OMFB támogatásával végzett fejlesztőmunka. A kutatás alapvető célkitűzése a hazai befektetési ingatlanok piacának felpezsdítését célzó, a potenciális külföldi befektetőket fővárosunkba vonzani tudó, csúcstechnológiájú ingatlankatalógus elkészítési lehetőségeinek, előnyeinek, hátrányainak feltárása, a megvalósíthatóság piaci vizsgálata. A fejlesztőmunka során feltártuk a hazai térinformatikai és ingatlanpiac főbb jellegzetességeit, megismerkedtünk külföldi nagyvárosok módszereivel, elkészült a Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis demo verziója. A demo verziót megismertettük a hazai szakmai közönséggel és néhány fontos nagyváros vezetésével. A munka a megvalósíthatósági tanulmánnyal zárult, amelyben hazai ingatlanforgalmazói hirdetési szokások és a médiák vizsgálata alapján meghatároztuk a piac szegmenseit, rámutattunk a befektetési ingatlanok forgalmazásának jelenlegi szokásaira. Ennek alapján becslést adtunk az egyes ingatlanok szokásos hirdetési költségére, meghatároztuk a Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis tarifarendszerét. A Budapesti Befektetési Ingatlan Adatbázis, mint a befektetési ingatlanok adatait térinformatikai eszközökkel feldolgozó adatüzem, négy különböző stratégiát valósíthat meg, mindegyiket más-más szervezeti formában. A kezdeti piackutatás az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár közreműködésével történt. A térinformatikai kezelőfelületű szoftver megfogalmazásában és demo verziójának elkészítésében a Landinfo Kft. vett részt. A projekt vezetője dr. Balog Géza volt, a marketingstratégia megfogalmazása Győrfi Zsolt, a gazdasági modellezés Fazekas Mária munkája. Cikkünk az új adatbázisra kívánja felhívni a figyelmet.