Csecse-becse menedzsment - Dénes, Ferenc (Marketing & Menedzsment, 2019)
Ha valaki jól körülnéz a lakásában - különösen a gyerekek polcain -, nagy valószínűséggel talál olyan mütyürkét, vicik-vacakot, vagy éppen sapkát, pólót, amelyen valamely sportegyesület vagy szövetség lógója virít. Sajnos ezek a lógók, védjegyek ritkán kötődnek magyar csapatokhoz, nálunk is inkább az amerikai csapatsportok egyesületei ismerhetők fel. A magyar futball átalakítása során egyre többet hallani ezekről a tárgyakról, a csapat és a szolgáltatás eladását segítő eszközökről, amelyeket merchandising vagy ajándéktárgyak néven szoktunk emlegetni. Mi csecse-becsének nevezzük ezeket, mert mint hamarosan kiderül, sokkal többről van szó, mint a nálunk annyit emlegetett kulcstartókról. A csecse-becsék vásárlásösztönző eszközként való felhasználása nem sporttalálmány, bár kétségtelenül az utóbbi években ezen a területen fejlődött a leglátványosabban. Esetükben a vállalati védjegyek jogilag védett, engedélyezett forgalmazásáról van szó, amelyek a sportvállalkozások esetében a csapatlogókkal, szimbólumokkal és megjelenésekkel (szerződésektől függően a játék oso k nevével, aláírásával, képével stb.) ellátott termékek eladását fog la ljá k magukban. Jelentőségük bemutatására álljon itt csak egyetlen adat: az Amerikai Egyesült Államokban 1995-ben a hivatalosan engedélyezett csecse-becsék forgalma, becslések szerint, elérte a négy milliárd dollárt (Irwin, 1994.115. о.).