Tyúkanyó és csibéi avagy: hogyan működik a franchise? - Hámori, Péter (Marketing & Menedzsment, 2019)
Elsősorban az Egyesült Államokban, de más fejlett országokban is, a franchise jelentős múlttal büszkélkedhet és feltűnő fejlettségének köszönhetően a vállalkozási formák élvonalába tartozik. Előnyös feltételeket kínál mindkét résztvevője számára: a franchise-átadó, aki egy jól ismert, „bejáratott" márkanevet vagy egy már bevált termelési módot, ajánl eladásra, egyszerre növelheti eladási területét és piaci részesedését. Aki mindezeket meg szeretné vásárolni az átvevő - a tapasztalt átadó segítségével vezetheti be „jószágát" a piacra. Akárhonnan is nézzük, a vállalkozás e formája mindkettőjük számára kifizetődő. A franchise-t nem véletlenül tartják a leggyorsabban fejlődő vállalkozási formák egyikének. Ezt a következő tények támasztják alá: - Az amerikai vásárlók minden harmadik dollárjukat egy, a franchise keretében üzemeltetett kereskedelmi egységben költik el. - Több mint 7 millió embernek nyújt munkahelyet. - Gyorsabban fejlődik, mint a többi vállalkozási formák bármelyike. Ezekből a tényekből arra a következtetésre juthatunk, hogy megéri ezt a fajta vállalkozási formát előnyben részesíteni, bárhol a világon.