Euromarketing - Eurodiploma - Kandikó, József (Marketing & Menedzsment, 2019)
A 20. század végének általános gazdasági tendenciája a globalizáció. A globalizáció kialakulását és erősödését eleinte a multinacionális cégek egyre erőteljesebb térhódításával magyarázták, ami a nyolcvanas években meg is felelt a valóságnak. A kilencvenes években azonban a piacok összenövése a politikai döntések nyomán még erőteljesebbé vált, különösen Európában. Az Európai Uniós törekvések és intézkedések, a különféle gazdasági és társadalmi határok és korlátok felszámolása egyre inkább azt eredményezi, hogy a globális gondolkodás ma már a kis- és közepes méretű vállalkozások szintjén is elengedhetetlen.