A napraforgó versenyképessége és piacai - Vissyné Takács, Mara; Kartali, János; Juhász, Anikó (Marketing & Menedzsment, 2019)
A szántóföldi termelés növényi sorrendjében a világ nagy részén az olajnövények közvetlenül a gabonafélék után következnek. A legfontosabb olajnövények a szója, a pálmamag, a repce és a napraforgó. Ezek közül hazánk ökológiai adottságai elsősorban a napraforgó-termelésre alkalmasak, s második helyet a repce foglalja el. A napraforgó tradicionális növényünk, mindig jelentős mennyiségben termeltük. Piacképes termék mind mag, mind pedig feldolgozott formában. A repce is szinte mindig jelen volt a szántóföldi növényeink között, de a termelési feltételei már nem annyira kedvezőek, mint a napraforgóé, ezért a vetésterület és termésmennyiség nagy szélsőségek között változik. Ennek ellenére mind olajipari nyersanyagként, mind exportcikként, mind pedig energianövényként fontos szántóföldi kultúrának, piacképes terméknek számít.