Fogyasztói preferenciák érvényesülése egy reprezentatív felmérés tükrében - Bartáné Muharay, Irén; Körmendi, Lajos; Döme, Istvánné (Marketing & Menedzsment, 2019)
Napjainkban már szinte közhely - mégsem lehet elégszer hangsúlyozni -, hogy valós piaci viszonyok között termelői, kereskedői gondolkodásunk, közelítésünk centrumában szükségszerűen a fogyasztónak kell állnia. A fogyasztási javak tekintetében egyre inkább jellemző a nagy volumenű előállítás, ugyanakkor - az előbbivel némileg ellentmondásosan - az értékesítésnél az egy termék egy fogyasztó (vevő) kapcsolat jelenik meg. A termelésben a „hagyományos" K + F => tervezés => gyártás => értékesítés fázisokból álló folyamat egyértelműen átalakul a marketing =>K + F = » tervezés => gyártás => értékesítés => vevőszolgálat folyamattá.