A média és a politikai marketing - Markó, Róbert (Marketing & Menedzsment, 2019)
Politikai marketing, politikai PR, politikai reklám. Új fogalmak Magyarországon, amelyekhez még nem szoktunk hozzá, pedig a piaci, profitorientált gondolkodás már a demokratikus politikai versenyben is megjelent. Ezt az új „szakmát" vizsgáltam a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán írt szakdolgozatomban a tágabb területet jelentő politikai marketinget, és ennek egyik ágát, a politikai reklámfilmet. A dolgozatban a fő téma mellett - amely a Fidesz 11 éves politikai kommunikációs stratégiájának bemutatása - a televízió társadalmi hatásaival, a médiát befolyásoló tényezőkkel (hírérték, médiaelit), és a politikai reklámokkal, arculati elemekkel, szimbólumokkal is foglalkoztam. Gyakorlati példaként az 1998-as budapesti főpolgármester-választás két jelöltjének (Demszky Gábor és Latorcai János) reklámklipjeit elemeztem, azonban e cikk terjedelme nem teszi lehetővé, hogy minden részt részletesen kifejtsek. Itt bővebben a módszertani elemekkel foglalkozom : a politikai reklámok jellemzőivel, szereplőivel, stílusával. Általános betekintést adok a reklámfilmek részleteibe, szimbólumaiba, összehasonlítom a klipek jellegzetességeit, vázlatosan végignézem a magyar „kampánytörténet" főbb arculati elemeit 1998-ig. Mielőtt azonban részletesen elmerülnénk a reklámok és a politikai PR vizsgálatában, érdemes röviden foglalkozni a televízió hatalmával (hiszen a téma szorosan kapcsolódik a tömegkommunikációhoz), hogy miért is kell ma már a pártoknak, politikusoknak „ tévésíteniük" magukat, miért kell alkalmazkodniuk a képernyőhöz. Ezáltal tágabb és pontosabb képet kaphatunk a kampányokról, a politikai verseny sajátosságairól. Több momentumát érthetjük meg a politikai rendszernek, ha a politikai marketing, a PR és a reklám törvényszerűségeit is áttekintjük. Ugyanakkor a téma teljesebb ábrázolására további elemzésekre van szükség, és folyamatosan nyomon kell követni e modern „tudomány" gyors változásait, újításait. Szükségesnek tartom megjegyezni, hogy munkámat a tudományos objektivitás és a politikai semlegesség elve alapján végeztem, saját politikai meggyőződésem nem befolyásolta az elemzéseket.