A látogatóbarát múzeum - marketingszemlélet és marketing tevékenységek a múzeumi szférában - Pavluska, Valéria; Kuráth, Gabriella (Marketing & Menedzsment, 2019)
Az elmúlt években már ]ó néhány példát láthattunk marketing eszközök alkalmazására a hazai múzeumok körében is. Egyedi kezdeményezések vagy pályázati kiírások alapján születtek kivitelezési tervek, melyek azonban alapvetően nem tükröznek szemléletváltást, sokkal inkább a marketing valamely részterületét vagy néhány eszközét - elsősorban a kommunikációt - ragadják meg. A modern marketing azonban két különálló, de szorosan összefüggő jelenség együttese: egyszerre filozófia (alapelv, szemlélet) és funkció (tevékenységek összehangolt láncolata), így akkor igazán hatásos, ha az alapelv és a technológia egységben és a lehető legteljesebben kerül alkalmazásra. Mind a múzeumok világa, mind a marketing megérdemli, hogy egymásra találásuk ne csak apró morzsákat eredményezzen, ennek feltétele azonban a komplex megközelítés. Az alábbi írás erre kíván példával szolgálni.