Párduc vagy elefánt? - Kisvállalatok kulturális sajátosságai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei empirikus vizsgálatok alapján - Berényi, László; Heidrich, Balázs (Marketing & Menedzsment, 2019)
A kisvállalatok a gazdasági élet szerves részei. Magas részarányukkal és az általuk folytatott tevékenységek széles körével a gazdaság dinamikáját és rugalmasságát biztosítják. Fejlődésük támogatásáról törvény született (1999 évi XCV. tv), kisvállalkozás-fejlesztési központok működnek, regionális fejlesztési és képzési programok célozzák meg őket, mindez szerepük felértékelődését mutatja. Gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a vállalat-gazdaságtan, de különösen a menedzsment területén rendelkezésünkre álló ismeretanyag, jellemzően nem a kisvállalati szféra sajátos igényeit elégíti ki. A kisvállalatok sajátosságai számukra releváns gazdálkodási eszköztárat kívánnak meg. E megoldások kidolgozásának jelentős gátja, hogy viszonylag kevés időszerű, gyakorlatban is hasznosítható alapozó ismeret áll rendelkezésünkre működésükről.