Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi posztreszuszcitációs időszak ellátásáról szóló ajánlásának összefoglaló bemutatása - Schiszler, Bence; Priskin, Gábor; Pandur, Attila; Tóth, Balázs; Betlehem, József; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
Az European Resuscitation Council (ERC) az European Society of Intensive Care Medicine (ESICM) közreműködésével 2015-ben egységesítette a spontán keringés visszatérés (ROSC) utáni posztreszuszcitációs teendőket, mely közlésre került a Resuscitation and Intensive Care Medicine folyóiratban. A következőkben tárgyalt, 2021-ben kiadott felnőtt posztreszuszcitációs ajánlás a 2015. évi guideline alapjain nyugszik, azonban kiegészült az elmúlt 5 évben folytatott, a témában releváns kutatások eredményeivel. Jelen referátum célja, hogy összefoglalja az ajánlás szerint, e témába vágóan megfogalmazott sarokpontokat, úgy mint a beteg oxigenizációja és lélegeztetése, koronária angiográfi a, vérnyomás kontroll, terápiás maghőmérséklet kontroll, görcstevékenységek kontrollálása, intenzív terápiás ellátás, prognosztika a túlélés tekintetében, és a rehabilitáció.