Az Európai Újraélesztési Tanács (European Resuscitation Council, ERC) 2021-es irányelveinek áttekintése: Elsősegélynyújtás - Bánfai-Csonka, Henrietta; Betlehem, József; Musch, János; Bánfai, Bálint (Magyar Mentésügy, 2022)
Az Európai Újraélesztési Tanács (European Resus citation Council, ERC) hivatalos irányelvei nagy általánosságban – érthető módon – a keringésmegállás és ennek ellátását helyezik a fő fókuszba. Ennek ellenére számos más kórfolyamat is előfordul, melyek azonnali beavatkozást igényelnek, hiszen enélkül – sőt sajnos bizonyos esetekben ezzel együtt is – súlyos, életet közvetlenül veszélyeztető helyzetek alakulnak ki. Ezen kórfolyamatok ellátása az elsősegélynyújtás tárgyköréb tartozik. Az ERC 2015-ben kiadott hivatalos ajánlásában foglalkozott először külön fejezetben az elsősegélynyújtással [1]. Az ERC 2021-ben megjelent új ajánlásában ez újra megfi gyelhető, az elsősegélynyújtás ismét külön fejezetet kapott. A következőkben tételesen szeretnénk bemutatni azokat a helyzeteket és ezek javasolt ellátási módjait, melyek a jelenlegi ERC ajánlásban tárgyalásra kerülnek [2]. Az itt összefoglalt ajánlás vázlata a jelenleg elérhető tudományos bizonyítékok alapján [3], az „Elsősegélynyújtás munkabizottság” által került megfogalmazásra, majd a nyilvánossá tételt követő megjegyzések mérlegelése és beépítése után került véglegesítésére. Az ajánlásban tárgyalt témakörök két fő kategóriába kerültek besorolásra: nem traumás eredetű, sürgősségi ellátást igénylő kórképek, illetve traumás eredetű események. Az ezekbe sorolt kórfolyamatokat a következőkben részletesen tárgyaljuk. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy az összefoglalónk egy kivonat, melyben a szerzők igyekeztek bemutatni a legfontosabb információkat, de az itt feltüntetett kutatásokon és eredményeken túl további érdekes adatok érhetők el az eredeti publikációban, így összefoglalónk elolvasása nem képes kiváltani annak áttekintését.