Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi gyermekújraélesztés ajánlásának összefoglaló bemutatása - Pandur, Attila; Schiszler, Bence; Tóth, Balázs; Bogár, Bence; Jauch, Melinda; Betlehem, József; Priskin, Gábor; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
Jelen referátum az Európai Reszuszcitációs Társaság (ERC) és az International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) által 2021-ben kiadott gyermekújraélesztés irányelveit foglalja össze. Terjedelmi okok miatt a referátum nem tartalmazza az egyes lépések teljes körű magyarázatát, a cél az új irányelvek rövid összefoglalása. Az ajánlás a csecsemőkori (4 hetes kortól), a kisgyermekkori (egy éves kortól) és gyermek (1-18 életév) ellátási specifi kumait foglalja össze. A csecsemőújraélesztéstől eltekintve a gyermek újraélesz tés ritka. A kórházon kívüli keringésmegállásoknál a legtöbb esetben nem specifi kus gyermekegység végzi az újraélesztést. Éppen ezért a cél, hogy az algoritmus egyszerű legyen, könnyen elsajátítható minden szakember számára. Meg kell jegyezni, hogy e témakörben kevés az evidencia szintű vizsgálati eredmény. A legfontosabb üzenet továbbra is a megelőzés.