Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi újszülött élesztés és az adaptáció támogatása ajánlásának összefoglaló bemutatása - Pandur, Attila; Schiszler, Bence; Tóth, Balázs; Bogár, Bence; Jauch, Melinda; Betlehem, József; Priskin, Gábor; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
Jelen referátum az Európai Reszuszcitációs Társaság (ERC) és az International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR) által 2021-ben kiadott újszülött élesztés irányelveit foglalja össze. Terjedelmi okok miatt a referátum nem tartalmazza az egyes lépések teljes körű magyarázatát, a cél az új irányelvek rövid összefoglalása. Az újszülött élesztés guideline-ja lefedi az újszülött ellátást, érthető jól belépített algoritmus segíti az ellátókat feldolgozni és használnia mindennapi ellátásban a legfrissebb ajánlásokat. A guideline tárgyalja az újszülött resuscitatio lépéseit, az oktatás legfontosabb aspektusait, a hőmérsékletkontrollt. a köldökellátást a megszületést követően, az első állapotfelmérést, a légút, légzés és keringés támogatás lehetőségeit, a szülőkkel történő kommunikációt. Ezen irányelvek a megszületést követő percekre, órákra vonatkoznak, ugyanakkor az adaptáció lezajlását követő első néhány élethét során is alkalmazhatók.