Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi, az emeltszintű újraélesztésről (ALS) és periarrest ritmuszavarok ellátásáról szóló ajánlásának összefoglaló bemutatása - Tóth, Balázs; Pandur, Attila; Betlehem, József; Priskin, Gábor; Schiszler, Bence; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
Jelen referátum célja az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council, ERC) 2021-ben megjelent(1), a periarrest időszak ellátását is magában foglaló emelt szintű újraélesztési protokolljának összefoglaló bemutatása, hangsúlyozva a korábbi, 2015-ben kiadott protokoll(2) ajánlásaitól való eltéréseket. Az életet veszélyeztető ritmuszavarok azonnali azonosítása és kezelése alapvető jelentőségű a keringésmegállás megelőzésében, illetve ismétlődésének elkerülése érdekében. A 2021-ben, az ERC által kiadott protokoll igazán jelentős változást a periarrest achycard ritmuszavarok ellátási algoritmusában hozott. Az ellátás főbb terápiás vonala, a korábbi guideline-nal megegyezően, továbbra is a beteg állapotának stabilitása/instabilitása alapján kerül felosztásra. Az emelt szintű újraélesztés (Advanced Life Support – ALS) többlet beavatkozásokkal kiterjesztett alapszintű újraélesztés (Basic Life Support – BLS). Az ajánlás részletesen taglalja a kórházon belüli és kívüli keringésmegállást, az ezek ellátási lépéseit tartalmazó ALS algoritmust, a kardiopulmonáris reszuszcitáció (CPR) során végzett légútbiztosítást, gyógyszeres terápiát és annak menedzselését. Ezen irányelvek a Nemzetközi Reszuszcitációs Bizottság (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR ) által meghatározott ellátási renden alapulnak(3).