Az Európai Újraélesztési Társaság (ERC) 2021. évi, alapszintű újraélesztésről (BLS) szóló ajánlásának(1) összefoglaló bemutatása - Priskin, Gábor; Schiszler, bence; Pandur, Attila; Tóth, Balázs; Betlehem, József; Radnai, Balázs (Magyar Mentésügy, 2022)
A World Health Organization (WHO) 2019-es, legújabb, globális halálozási adatai(2) szerint a világon továbbra is vezető halálokként jelölhetők meg az iszkémiás szívbetegségek. Ezen kórfolyamatok gyakran okoznak keringésmegállást, mely hátterében leginkább a szívet ellátó erek károsodása, arteriosclerosisa, atherosclerosisa, vagy zsíros plakkosodása állhat. Ugyancsak kialakulhat arreszt állapot a szívizom iszkémia miatti károsodásból, megvastagodott szívizomzat következményeként, és malignus ritmuszavarokból fakadóan. Az előjelek nélküli, hírtelen bekövetkező szívhalál (SCA) kóroka 80%-ban koronária betegeségből kialakuló esemény, minek bizonyítására sokszor csak a pathológiai diagnózis alkalmas(3). A szívmegállás terápiája alapszinten a kardiopulmonális eszuszcitáció (CPR) illetve a félautomata külső defi brillátorral (AED) történő defi brilláció, ugyanis a keringésmegállások nagyjából harmadában kamrafi brilláció (VF) áll fenn(4). Számos kutatás számolt be arról, hogy a laikusok által megkezdett CPR jelentősen képes növelni a betegek túlélési esélyeit(5).