Szállítás vastüdőben: Az Országos Mentőszolgálat szerepe a járványos gyermekbénulás idején - Jobb, Boróka (Magyar Mentésügy, 2021)
A koronavírus okozta pandémia előtt az utolsó leg-nagyobb járvány, ami Magyarországot is sújtotta, a második világháború után tomboló járványos gyermekbénulás volt. Ez okot ad arra, hogy közelebbről is megvizsgáljuk ezt az időszakot. Az Országos Mentőszolgálat mentéstechnikai és szakmai újításait a járvánnyal való összefüggésben a szakirodalom érintőlegesen említi. A mentők ebben az időszakban alapították meg a világszinten egyedülálló rohamkocsi szolgálatot és ekkortájt kezdődött el a légi betegszállítás megszervezése is. Jelen írás az Országos Mentőszolgálat szerepét és alakulását tekinti át a járványos gyermekbénulás idején a vonatkozó szakirodalom és a korabeli sajtó alapján, alkalmazva az elméleti kutatás módszerét.