Telekommunikációs eszközök használata beavatkozással nem járó kutatásokban - Turcsiné Czapári, Dóra (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2021)
A COVID-19 járvány jelentős új kihívásokat jelentett szinte minden szektor, de különösen az egészségügy és az orvostudomány számára: a vírus elleni védekezés ugyanis megkövetelte az emberi érintkezések és találkozások lehető legalacsonyabb szintre történő visszaszorítását, ami leginkább az egészségügyben dolgozók tekintetében volt elvárás, hiszen az ő védelmük elengedhetetlennek bizonyult ebben a szituációban. A kialakult körülmények nehéz helyzetbe hozták az orvostudományi kutatást végző személyeket, hiszen a kutatásokba történő bevonáshoz a kutató és a beteg személyes találkozása elengedhetetlen követelmény a tájékoztatás és betegbevonás körében érvényesülő előírások miatt. A jelenlegi helyzetben az egyén védelmét szolgáló rendelkezések inkább a tudományos kutatásokat ellehetetlenítő, és mondhatni az Alaptörvény X. cikkében deklarált tudományos kutatás szabadságát korlátozó szabályoknak bizonyultak. Jelen tanulmány a problémára lehetséges megoldást nyújtó telekommunikációs eszközök alkalmazhatóságának kérdéseit vizsgálja.