Közhitelesség a digitális korban: az ingatlan-nyilvántartás átalakulása Magyarországon - Török, Szilvia Eszter (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2025)
Az ingatlan-nyilvántartás a jogbiztonság és a gazdasági élet egyik alapintézménye, amely a tulajdonviszonyok átláthatóságát és a forgalom biztonságát hivatott garantálni. A tanulmány célja, hogy bemutassa a magyar ingatlan-nyilvántartás történeti fejlődését, különös tekintettel a rendszerváltás utáni változásokra, valamint az elektronikus nyilvántartási rendszer (E-ING) bevezetésére. A vizsgálat rámutat arra, hogy a szabályozás mindig szorosan követte a társadalmi-gazdasági változásokat, ugyanakkor a technológiai fejlődés új kihívásokat is teremtett a jogalkotás és a jogalkalmazás számára. Az elemzés kitekintést nyújt a környező országok – Szlovákia, Csehország és Ausztria – gyakorlatára, összehasonlítva a magyar megoldásokkal. A tanulmány kiemeli az elektronikus ügyintézés előnyeit és kockázatait, különös figyelemmel a közhitelesség átalakuló szerepére, valamint az automatizált döntéshozatal és a jogi képviselet új felelősségi dimenzióira. Az eredmények arra mutatnak, hogy az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja nem csupán adminisztratív könnyítést jelent, hanem egyben új jogi és elméleti kérdéseket is felvet, amelyek hosszú távon meghatározzák a jogbiztonság kereteit.