Az adatvédelmi tisztviselő pozíciója és szerepe a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet kockázati rendszerében - Török, Tamás Sándor (Közigazgatási és Infokommunikációs Jogi PhD Tanulmányok, 2024)
A Mesterséges Intelligencia Rendelettel (AIA) az Európai Unió egy újabb mérföldkőhöz érkezett el a technológiai jogi szabályozások terén. Hasonlóan az általános adatvédelmi rendelethez (GDPR), jelen esetben is a jogalkotás központi motívumaként jelenik meg a kockázatalapú megközelítés, ugyanakkor nem csak emiatt érdemes összevetni a két szabályozási rezsimet. A személyes adatok védelme a Mesterséges Intelligencia Rendeletben is hangsúlyosan jelenik meg, ugyanakkor a GDPR szabályozásától eltérő mechanizmusok kerültek meghatározásra. Az adatvédelmi tisztviselő a GDPR megfelelés egyik sarokköve, a személyes adatok védelmének egyik garanciális jogintézménye, amelyhez hasonló szerepkört a AIA nem hívott életre, ellenben az abban foglalt rendelkezések jelentős kihatással vannak rá. Jelen tanulmány az adatvédelmi tisztviselőnek a Mesterséges Intelligencia Rendelettel összefüggésben felmerülő feladatait és szerepét kívánja meg bemutatni.