Aki nem dolgozik, ne is egyék? Kutatás a reproduktív munka szociális reprezentációjáról - Janka, Kis (Annona Nova, 2026)
A dolgozat a reproduktív munka szociális reprezentációját vizsgálja Serge Moscovici elmélete alapján. Empirikus, feltáró kutatás keretein belül, 6 darab fókuszcsoportos beszélgetés (28 fő) elemzésével vizsgálja a témát. A reproduktív munkával azért elengedhetetlenül fontos foglalkozni, mert ez a tevékenység – a gondoskodáson, háztartásban elvégzendő tevékenységeken keresztül – szolgáltat alapot a társadalom fenntartásához. Ugyanakkor az elvégzése társadalmilag egyenlőtlenül van megosztva, főleg a nők szerepkörébe tartozik, nagyrészt rájuk hárulnak ezek a feladatok, ez pedig a családi dinamikákra, az otthoni légkörre is befolyást gyakorolhat. A reproduktív munkához tartozó szociális reprezentációk megismerésével lehetőségünk van feltérképezni azon pontjait, melyek szorosan hozzátartoznak a reprezentáció magjához. Illetve azokra a jelentésekre is fény derülhet, melyek kevésbé szorosan kapcsolódnak hozzá vagy a periférikus rendszer részét képezik, így könnyebben formálhatók. Utóbbiak feltérképezésével, a róluk való diskurzusok kezdeményezésén keresztül a reproduktív munka jelenlegi működési formájában változásokat idézhetünk elő. A kutatás legfontosabb eredményei, hogy a résztvevők többsége előzőleg nem ismerte a reproduktív munka kifejezést. A házimunka szociális reprezentációjának magjába a hozzá tartozó tárgyak és tevékenységek tartoztak, perifériájába a házimunka megosztásának témája. A gondoskodás szociális reprezentációjának magjában az otthon helyszíne és a nők voltak megemlítve, perifériáján pedig a gondoskodás családi és társadalmi helyszíneiről folyt a diskurzus.