Az idegennyelv-hatás vizsgálata kockázatos és bizonytalan döntéshelyzetekben – Pilot study - Vég, Dorina Mirtill (Annona Nova, 2024)
Jelen feltáró kutatásban a nyelv és a gondolkodás kapcsolatát vizsgáltam anyanyelvi és idegen nyelvi döntési helyzetekben magyar anyanyelvű populáción az idegennyelv-hatás (INYH) érvényesülésén keresztül. A kutatás legfőbb célja egy magyar nyelvre is alkalmazható, általánosan felhasználható feladatsor kidolgozása volt, melynek segítségével célzottan, több szempontból is meg tudjuk figyelni az INYH-t, illetve összehasonlíthatjuk az anyanyelvi és idegen nyelvi kontextusban meghozott bizonytalan és kockázatos döntéseket. Emellett jelen kutatás rámutat a nyelvelsajátítás kulturális és társadalmi vonatkozásaira, melyek nagy befolyással lehetnek az INYH-ra, és így az idegen nyelven való gondolkodásra. Az eddigi elméletek alapján idegen nyelv használata közben csökken az emocionális befolyásoltság, kialakul egy kognitív távolság, emiatt a döntések konzisztensebbek, racionálisabbak lesznek, illetve csökken a kockázatkerülés mértéke is. Az elméletek teszteléséhez Costa és munkatársai 2014-es kutatásának módszertanát vettük alapul. Ezt módosítva, hat feladaton keresztül mértük fel az INYH befolyását, olyan változókat mérve a magyar-angol kétnyelvű mintán (n=20), mint a kockázatkerülés, a nyelvi keretezési hatás, a kétértelműség-kerülés, a kognitív stílus és a konzisztencia. A kutatás eredményei hasonlóan szignifi kánsak a nyelvi keretezési hatással kapcsolatos eddigi megfi gyelésekkel, alátámasztják az INYH erős érzelmi vonatkozását. Azonban az eddigi kutatások többségével szemben nem mutatnak szignifi káns különbséget a kockázatkerülési attitűdben és a döntések konzisztenciájában.