Diáktüntetők Budapesten és demonstrációk Londonban: A háborúpárti brit sajtónarratíva megjelenése a magyar sajtóban és közvéleményben az 1875–1878-as nagy keleti válság idején - Bordás, Bertalan (Annona Nova, 2021)
Az 1877–1878-as orosz–török háborút és az azt megelőző válságos időszakot Magyarország, Anglia, valamint Európa valamenynyi sajtója kiemelt témaként kezelte. Az 1856-os krími konfliktust követő balkáni háború és a szláv egység lehetősége, illetve a balkáni orosz intervenció híre tömegeket mozgósított. Dolgozatom középpontjában az 1876-os magyarországi diáktüntetések, illetve azok bel- és külpolitikában betöltött szerepe áll. Tanulmányomban a brit elit sajtóbefolyásától kiindulva a hazai politikai napirenddel foglalkozom, valamint áttekintem a magyar diáktüntetőket mozgósító híreket és a két ország nagyvárosaiban tartott oroszellenes tüntetéseket kiváltó sajtókiadványok közötti összefüggést. Végül a külföldi (brit) kiadványok magyar sajtóra, valamint az Osztrák–Magyar Monarchia bel- és külpolitikájára kifejtett hatását vizsgálom. A tanulmány elméleti keretét a brit és hazai sajtóviszonyokról írt szakirodalom, valamint Edward S. Herman és Noam Chomsky Egyetértés gépezet c. munkája nyújtja. A tanulmány célja a korszak külpolitikai döntéshozatali mechanizmusának vizsgálata.