„Ennél kellemetesb vidék nem csak hazánkban, de egész Európában sincsen”: A földrajzi tér nemzetiesítése 19. századi Balaton-útikönyvekben - Radnai, Dániel Szabolcs (Annona Nova, 2023)
A dolgozat azt a kérdést járja körül, hogy a 19. század közepének, második felének megélénkülő turisztikai irodalmában miképp jelent meg a Balaton, illetve hogy a tóval és környékével foglalkozó magyar nyelvű idegenforgalmi kiadványok milyen elemeit hangsúlyozták, milyen imaginációit hozták létre a jelentős irodalmi hagyományokkal rendelkező tájnak. A tanulmány gondolatmenete azt mutatja be, hogy az effajta bédekker-kiadványok milyen stratégiák mentén hozták létre és alakították a térség imaginárius (turisztikai) képét a tárgyalt időszakban, valamint hangsúlyozza azoknak a főként irodalmi-irodalomtörténeti hagyományoknak és kultuszoknak a szerepét is, amelyek forrásai voltak e sajátos képzeteknek. Elsőként a korszak Balatonról szóló turisztikai kiadványainak fajtáit és „fejlődéstörténetét” ismerteti a szöveg, majd pedig egyetlen kötet, Jalsovics Aladár füredi útikönyvének részletes elemzése nyomán kerül sor a Balatonnal kapcsolatos reprezentációk meghatározó vonásainak és térképző jellegének bemutatására.