A társadalmi nyilvánosság politikai ereje a XVIII. századi Lombardiában: Az Il Caffè folyóirat politikai programja és hatalomgyakorlási stratégiái - Csabay, István (Annona Nova, 2023)
A XVIII. században az udvari kultúra letűnésével a társadalmi nyilvánosság szerkezete is megváltozott. A városok kialakulásával, a társadalom és az állam különválásával, Európa nyugati részén polgári társadalmak jöttek létre. Az állampolgárok nyilvános terekbe szerveződve, autonóm közösségként kezdték megvitatni az aktuális közhatalmi döntéseket, meghatározva ezzel a társadalmi igényeket és a kollektív érdekeket. Dolgozatom elsősorban társadalmi nyilvánosság kialakulásnak legfontosabb momentumait járja körül, bemutatva a polgári társadalom megszületésének intézményi kritériumait és kulturális előfeltételeit. A történeti áttekintést követően az Il Caffè című folyóirat példáján keresztül szemléltetem a nyilvánosság erejét mint a politikai térben megfogalmazott diskurzusok hatalomgyakorlási formáit. Állításom szerint a lap Észak-Itália első hivatalos fórumaként kardinális szerepet játszott a hatalmi viszonyok alakításában és kommunikációja során egyaránt hatást gyakorolt a lombárd társadalomra és a Habsburg törvényhozókra.