Nőideálok a magyar filmhíradókban (1945-1949) - Bacsa, Ildikó Eszter (Annona Nova, 2023)
A 20. században a nyomtatott sajtó és a rádió mellett egy új hírközlési és tájékoztatási eszköz terjedt el Európában, és hazánkban is: a filmhíradó. A teljes magyar filmhíradótörténet egyelőre feldolgozatlan, ugyanakkor számos kutatási lehetőség rejlik benne, így dolgozatom ennek elemzéséről szól. Az ezzel kapcsolatos munkák leginkább a Horthy- vagy a Rákosi-korszakban készült híradók propagandisztikus szerepét mutatják be, az átmeneti időszak híradóiról eddig még nem készült írás. Ennél fogva a dolgozat célja bemutatni azt, hogy érvényesült a filmhíradókban a kommunista dominancia a még többpárti időszakban az ideális nő reprezentációjának változását vizsgálva. A vizsgálat egészen pontosan 1945 és 1949 közötti időszakra vonatkozik, összehasonlítva a Horthy-korszak nőtípusaival. Ehhez a híradókészítők által alkalmazott módszereket és szimbólumokat vizsgálom. A nőtípusok összehasonlításához Barkóczi Janka 2017-ben megjelent könyve nyújt alapot.