Összefüggések a mobbing, iskolai bullying, lelki egészség és megküzdési stratégiák között - Sára, Papp (Annona Nova, 2026)
Ez a kutatás a mobbing, az iskolai bullying, a lelki egészség, és a megküzdési stratégiák összefüggéseit tárja fel. A vizsgálatban N=177 fő vett részt, egy online kérdőív kitöltésén keresztül. A statisztikai elemzések rámutattak az iskolai bullying hosszútávú következményeire, akár a későbbi lelki egészséget és munkahelyi mobbingnak való kitettséget befolyásoló erejére. Továbbá összefüggéseket tártak fel a munkahelyi zaklatás és a nem kielégítő lelki egészség, valamint munkakörnyezet között, mint például a stressz, vagy a rossz kommunikáció és az elégedetlenség. Az eredmények arra az ördögi köre is rávilágítottak, hogy a rossz mentális egészség és a mobbingnak való kitettség összefügg több, az ebben a helyzetben kevésbé adaptív megküzdési stratégiával is, mint az emóciókiürítés, az önbüntetés, és a belenyugvás. Így, ha mobbingnak vagyunk kitéve, ami gyakran kevés coping erőforrással rendelkező munkakörnyezetben alakul ki, rontja a mentális egészségünket, a munkahelyi közérzetünket és szociális kapcsolatokainkat, amiknek többek között az is a következménye, hogy egyre kevésbé vagyunk képesek adaptívan megküzdeni ezzel és más helyzetekkel. Mindezek az összefüggések kihangsúlyozzák, hogy a munkahelyi zaklatásnak való kitettséggel nagyon nehéz az egyénnek egyedül megküzdenie, és ezért fontos a környezet és a szakértők beavatkozása, segítsége.