A polgári illem újjáéledése a Kádár-korszakban: A ’60-as évek három illemkönyvének összehasonlítása a 20. század első harmadának illemirodalmával - Viktor, Farkas (Annona Nova, 2026)
A Kádár-korszakban újjászületett illemirodalom műfaj ellentmondásos helyzetre hívja fel a figyelmünket. Az alapvetően polgári hagyomány abban a politikai rendszerben ütötte fel újra a fejét, amely a polgársággal szemben fogalmazta meg magát és szinte egy időben azzal, amikor Kádár János kijelentette, hogy lerakták a szocializmus alapjait. Dolgozatomban a ’60-as évek három illemkönyvét, az 1962-ben kiadott Hogyan viselkedjünk?, az 1965-ben megjelent Vidám illemtan és az 1966-ban nyomtatásba került Tudni illik, hogy mi illik című kiadványokat vetettem össze a 20. sz. első harmadának illemirodalmával. Ehhez elsősorban Fábri Anna A művelt és udvarias ember című könyvét használtam. Az 1910-1935 között íródott, Fábri Anna által feldolgozott négy illemkönyv viselkedési tanácsait, szerzőit és témafelosztásait összevetettem az általam vizsgált 1960-as években íródott három illemtannal. Ezek a dokumentumok lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjük a társadalom mennyire internalizálta az őt körülvevő rendszer ideológiai üzeneteit. Nem csak a két korszak illemkönyveinek összehasonlítását végzem el, hanem az így tett megállapítások értelmezését is a tágabb társadalmi kontextus vizsgálatával.