Az érintés önelégültsége - Horváth, Mihály (Annona Nova, 2021)
Emmanuel Lévinas filozófiája radikálisan elválik a nyugati gondolat tradíciójától, így etikájának újraolvasása interperszonális viszonyaink megismerésében egy új perspektívát mutathat meg. Jelen tanulmány célja rámutatni, hogy Lévinas filozófiájában az Eros (az érzéki, erotikus vágy és ellenállhatatlan szerelem, mely elválaszthatatlanul fonódik össze szubjektív tapasztalattal, személyiséggel és kultúrával) miért kategorikusan összeegyeztethetetlen az etikai viszonnyal. Annak érdekében, hogy ezt az oppozíciót illusztráljam, a lévinasi etika alapvető elemeit összevetem egy – a Lévinas kommentátorok között gyakran megjelenő – tipikusan hibás értelmezéssel. Ezekről kimutatom, hogy miért illogikusak és megalapozatlanok, és hogy az elmélet keretein belül Eros és Ethos összeolvasása milyen feloldhatatlan ellentmondásokhoz vezet.