Lukács György drámaelméleti fogalomrendszerének szociológiai aspektusai - Daradics, Boglárka (Annona Nova, 2021)
Tanulmányomban arra teszek kísérletet, hogy alaposabb vizsgálat tárgyává tegyem a fiatal Lukács György irodalomelméleti írásainak nyolc, igen meghatározó fogalmát. E nyolc fogalom a következő: forma, stílus, modor, hatás, elavulás, fejlődés, világnézet és a korhangulat. A vizsgálódás az 1902 és 1918 között született drámaelméleti írásokat öleli fel. A tanulmány célja kettős: egyrészt azt kívánom bemutatni, hogy az említett nyolc fogalom milyen relációban áll egymással, másrészt pedig az elemzések során a fogalmak szociológiai jellemzőinek kidomborítására törekszem. Tézisem szerint a nyolc lukácsi fogalom elemzése és pontos értelmezése esetén nem hagyhatók figyelmen kívül a fogalmak szociológiai vonásai a többi jellemző mellett, ugyanis az előbbiek alapjaiban meghatározóak a lukácsi rendszerben. A tanulmányban sorra veszem a szóban forgó fogalmakat, s szisztematikusan, egymáshoz viszonyítva és kapcsolva azokat, igyekszem a minél világosabb, alaposabb elemzésre, illetve annak bemutatására, hogy milyen szerepet töltenek be Lukács fogalomrendszerében.