Class struggle instead of racial struggle - Jaksa, Csaba (Annona Nova, 2023)
A recenzió Asad Haider 2018-ban Mistaken Identity, Race and Class in the Age of Trump címmel megjelent könyvével foglalkozik. A 2010-es években legjelentősebb szerepbe kerülő identitáspolitika történeti hátterét és kritikáját adja a kötet, noha a politikai gondolat jóval korábbi. Az 1970-es években az identitáspolitikai irány azzal a szándékkal jött létre a Combahee River Collective által, hogy összefogja a marginális kategóriába sorolt emberek mozgalmi gyakorlatait. Ehhez képest az ezredforduló után az identitáspolitika az atomizált egyének vagy csoportok megosztásának legjobb módja lett. A Haider rövid könyvét megvitató írás kiemelten fontosnak tartja a történeti áttekintésből leszűrt meglátásokat, noha a bírálat rosszalja, hogy az összefüggések sokszor felületesen vannak bemutatva. A könyv által felvetet azonosságra érdemes figyelnünk, illetve kiterjesztenünk azt: a rassz alapú szerveződést az uralkodó ideológia ugyanúgy használja fel, mint a többi potenciális identitásképző (nemzeti, nemi, lokális) kategóriát; manapság az identitáspolitika a csoporttagok közötti osztálykülönbségről elfordítja a figyelmet, és az adott csoport identitását kizárólagos szervezőelvként kezeli, így nehezítve a társadalmi elnyomás más formáinak tematizálását.