A társadalom szubjektív reprezentációi két pécsi vállalkozás tükrében - Kömüves, Dániel (Annona Nova, 2023)
Tanulmányomban két pécsi cég munkavállalóinak társadalomról alkotott képét vizsgálom félig strukturált interjúkon keresztül. Mivel a téma rendkívül széles spektrumon vizsgálható, dolgozatomban egy kiemelt szempont mentén haladok, ezáltal az analízis fókuszában az interjúalanyok termelési módhoz (kapitalizmushoz) való kapcsolata áll. Először a rendszer gondolati stabilitását és a lehetséges alternatívák hiányát ábrázolom Mark Fisher elmélete, a „kapitalista realizmus” alapján. E jelenség értelmezéséhez és a mögöttes, illetve párhuzamos társadalmi folyamatok felderítéséhez ezután olyan elemeket vizsgálok, amelyek újabb adalékokkal szolgálhatnak a jelenség értelmezéséhez. Többek között bemutatom, hogy az alanyok szubjektív gondolataiban milyen szerepet tölt be a saját társadalmi pozíciójuk egyéni alakíthatóságának képzete, kapcsolódva itt Ulrich Beck individualizációval kapcsolatos állításaihoz. A német szerzőt kiegészítve Gerald Cohen elmélete alapján mutatok be egy értelmezési alternatívát arra vonatkozóan, hogy milyen határai lehetnek az alanyok szabadságról és egyéni mobilitásról alkotott perspektívájának. Ezután a Szelényi Iván és Bill Martin emberi és kulturális tőke megkülönböztetése mentén értelmezem a munkavállalók társadalomkritikai attitűdjét. Végül a munkakörnyezet és a munkaszervezési mód mentén magyarázom a cégek munkavállalói között különbségeket.