A lokalitás és nemzetállam-építés Pécsen és Szarajevóban az utcanevek változásainak tükrében - Orsós, György (Annona Nova, 2023)
Dolgozatomban Pécs és Szarajevó belvárosának utcaneveit elemeztem a nemzetállam-építés és a lokalitás termelésének kapcsolatát vizsgálva. A vizsgált két város nemzetállam-építés korszakában született és átalakított neveket értelmeztem Arjun Appadurai lokalitásról és nemzetállamról szóló elméletének tükrében. Vizsgálatom során úgy találtam, hogy a nemzetépítés mindkét városban együtt járt a lokalitás erősítésével/megváltozásával. Azonban Pécs esetében ezt egy, a nemzetállam és a lokalitás közötti köztes kontextus létrejötteként, míg Szarajevó esetében a lokalitás és a nemzetállam összefonódásaként értelmeztem. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy a nemzetállam-építésnek egyáltalán nem magától értetődő módja a lokalitás ellenében működni, elnyomni azt.