Az Atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelem és az afrocentrikus identitás az Amerikai Egyesült Államokban és a Karib-térségben a 19. század óta - Udo, Emem Michael (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Történelmileg a rabszolgaság intézményként létezett az ókori és a modern civilizációkban egyaránt, míg sajátosságai és árnyalatai különböző társadalmakban változtak. Azonban egyik sem váltott ki akkora vitát, mint az atlanti rabszolga-kereskedelem, a rabszolgatartók által alkalmazott fizikai és pszichológiai dehumanizáló módszerek miatt, amelyekkel a rabszolgák elméjét akarták megtörni. Ennek a szörnyű kereskedelemnek a könyörtelen kitartása a fennállásának évszázadai alatt nemcsak a kontinensen, hanem a diaszpórában is eltorzította és megsebzette az afrikai identitást. A tanulmány az atlanti rabszolga-kereskedelem összetettségét és az afrocentrikus személyiségre gyakorolt hatását vizsgálja a 19. század óta. A dolgozat lényege azonban annak vizsgálata, hogy a rabszolgaság maradványai hogyan alakítottak ki idővel egy mentális börtönkontinuumot az afrikai származású emberek körében a kiválasztott területeken, mint például az Amerikai Egyesült Államokban, a Dominikai Köztársaságban és Kubában. Ezenkívül a tanulmány fő témája olyan pszichológiai fogalmakat vizsgál, mint a pszichodinamika, az epigenetika, a transzgenerációs trauma, valamint annak sokdimenziós hatásait az afroközpontú tudatra, amelyet évszázadokig tartó romboló előítéletes gyakorlatok okoztak az afrikai származású emberek ellen. Ez a tanulmány másodlagos források felhasználásával értelmezi a történelmi bizonyítékokat.