Az offshore-osítás hatásai az IKT-szolgáltatásokra a munkaerőre és a migrációra vonatkoztatva Marokkóban és Tunéziában, 2010-2024 - Namouchi, Amira (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A tanulmány Tunézia és Marokkó foglalkoztatásra és migrációra gyakorolt hatását vizsgálja az információs és kommunikációs szolgáltatások offshoringjának, két olyan gazdaságét, amelyek egyre inkább integrálódnak a globális termelési hálózatokba. A cél annak felmérése, hogy a kiszervezés jelentősen hozzájárult-e a munkahelyteremtéshez, és befolyásolta-e a migrációs trendeket mindkét országban az elmúlt 14 évben. A vegyes módszer alkalmazásával a tanulmány a szektorális foglalkoztatási és nettó migrációs adatok empirikus elemzését ötvözi a nemzeti politikák és a strukturális munkaerőpiaci jellemzők áttekintésével. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a kiszervezés a szolgáltatási szektor foglalkoztatásának bizonyos mértékű növekedéséhez vezetett, összességében a teljes foglalkoztatásra gyakorolt hatása továbbra is korlátozott a tartós strukturális korlátok és a tudásintenzív ágazatokba való korlátozott integráció miatt. Továbbá, nem találtak jelentős hatást a migrációs rátákra olyan strukturális tényezők miatt, mint az emberi fejlődés, az illegális migráció és az olyan állami politikák, amelyek aktívan támogatják az emigrációt mint fejlődési eszközt. Így további tényezőkkel és hosszabb időszakokon keresztül tovább kutatható. Az eredmények azt sugallják, hogy ahhoz, hogy a kiszervezés hatékonyabb fejlesztési eszközzé váljon, Tunéziának és Marokkónak olyan politikákat kell bevezetnie, amelyek elősegítik a magasabb hozzáadott értékű foglalkoztatást, befektetnek a készségfejlesztésbe, és kiegyensúlyozottabb ösztönzőket teremtenek a kiszervezett és a helyi beruházási rendszerek között.