A hírszerzési tanulmányok dekolonizációja felé Afrikában: Az akadémia szerepe - Nte, Ngboawaji Daniel (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Ez a cikk a nyugat-központú episztemológiai dominancia kritikai áttekintése az afrikai tudományos diskurzusok hírszerzési tanulmányaiban, amelyek nem tartalmaznak megfelelő afrikai hozzájárulásokat és adaptációkat. Bár az intelligencia viszonylag új tantárgy a világon, különösen Afrikában, tanításai és bemutatása inkább a nyugati értékekhez és rendszerekhez igazodik. E munka tehát a nyugati hírszerző rendszerek múltbeli és jelenlegi következtetéseit kérdőjelezi meg az afrikai biztonsági tanulmányok és irányítás terén. A kutatás nagymértékben a historizáló tartalomelemzésre épült, és meghatározta az amerikai és eurocentrikus intelligencia-kutatási modellek elterjedtségét Afrikában. Ez a tény elhomályosította a terület jelentését és lényegét a kontinensen. Ezért felhívás a tudományág teljes dekolonizálására, és afrocentrikus modellek és modulok alkalmazására. Kritikai diskurzusanalízis alapján ez a tanulmány arra törekszik, hogy feltárja, hogyan járulhat hozzá az akadémia az őslakos tudás/információ előállításának megjelenéséhez, alternatívákat kínálhat a domináns hegemón diskurzusokkal szemben, és bizonyos afrikai alapú intelligenciaelméleteket fejleszthet. A munka viszont azt javasolja, hogy tartsák meg a tantervi reformot, a produktív és eredményorientált együttműködő kutatást, valamint a tudásmegosztást, ami segíteni fog hangsúlyozni az afrikai intelligenciakutatás dekolonizációját.