Régészeti-történelmi felmérés Ikot Abasi rabszolgakereskedelmi arénájáról – Akwa Ibom Állam, Nigéria - Akpan, Otobong Enefiok; Michael Udo, Emem (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
Akwa Ibom régészeti értelemben olyan kutatási területet kínál, amely még nagyrészt dokumentálatlan, és ahol rengeteg feltáratlan történelmi érték vár feltérképezésre. E tanulmányban a régészeti leletek kutatása során célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a rendelkezésre álló lelőhelyek potenciálját, és feltárjuk a helyi lakosság egyedülálló történelmét és örökségét. Ezek közül az Ikot Abasi rabszolga-kereskedelmi helyszínt választottuk ki vizsgálatunk tárgyául. Ez a tanulmány a helyszínen azonosított régészeti leletekről számol be, amelyek fényt derítenek az Ikot Abasi-ban zajló transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos beszámolókra és tevékenységekre. Ennek érdekében írásos forrásokat tanulmányoztunk, szóbeli hagyományokat gyűjtöttünk és régészeti felmérést végeztünk. Felfedezéseink között számos lelet szerepel: egy híd, egy rabszolgáknak épített erőd, egy bunker, egy márkajelölő rúd, vaslánc, egy márkajelölő kemence, egy kemence kivezető, kampók és manila, amelyeket mind dokumentáltunk. Ezen unikális kutatás eredményeként azonosítottuk és dokumentáltuk e leleteket és kulturális anyagokat. Ezenkívül kiemeltük a térségben az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos történelmi eseményeket, ezáltal finomhangolva Akwa Ibom állam történelmének megértését a Lower Cross River régió régészetének tágabb kontextusában.