AZ AFRIKAI KONCENTRÁCIÓS TÁBOROK ÖSSZEHASONLÍTÓ ELEMZÉSE 1900 ÉS 1910 KÖZÖTT - Zsiga, Nikoletta Evelin (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A gyarmatosítás az afrikaiaknak nagy szenvedést okozott. Ennek egyik megnyilvánulása a német Délnyugat-Afrikában és a britek által ellenőrzött dél-afrikai területeken létrehozott koncentrációs táborrendszer volt. A brit gyarmatosítók a 19. században Dél-Afrikában letelepedett, többnyire holland származású búr népesség ellen harcoltak, míg a németek az őslakos hererók és namák ellen. Mindkét konfliktust az a vágy motiválta, hogy biztosítsák az adott birodalmi hatalom dominanciáját és gazdasági növekedését. A koncentrációs táborok modellje, amelyet korábban már Kubában is láthattunk, eszközként szolgált ehhez a célhoz. A dél-afrikai területeken 1900 és 1910 között mintegy 28 000 búr és 20 000 afrikai halt meg ezekben a táborokban, míg a német gyarmaton közel 8000 afrikai, főként gyermek halt meg. Ez a tanulmány többek között a következő kérdésekre keresi a választ: Milyen konfliktusok vezettek a koncentrációs táborok létrehozásához a tárgyalt gyarmatokon, és milyen célt szolgáltak? Az összehasonlító elemzés a táborokban uralkodó körülményekre, az internáltakkal való bánásmódra és az ebből adódó halálozási adatokra összpontosít.