AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ KEZELÉSE TUNÉZIÁBAN: EGY ÁTFOGÓ POLITIKAI MEGKÖZELÍTÉS SZÜKSÉGESSÉGE - Trabelsi, Hajer (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2025)
A 2011-es forradalmat követően Tunézia számára jelentős kihívást jelentett az illegális migráció, amely valójában a gazdasági, politikai és regionális dinamika kölcsönhatásai által alakított összetett kérdés. A magas munkanélküliségi ráta és a korlátozott gazdasági lehetőségek sok tunéziait arra kényszerítenek, hogy külföldön keressenek jobb kilátásokat, gyakran illegális migrációs csatornákhoz folyamodva. Sőt, a szomszédos régiókban tapasztalható politikai instabilitás és konfliktusok tovább súlyosbítják ezt a helyzetet, és olyan lökéstényezőként hatnak, amelyek arra késztetik az embereket, hogy hazájukon kívül keressenek menedéket. A papírok nélküli migránsok számának ebből eredő megugrása az országot tranzitközponttá változtatta. Ez az emelkedés nem csupán megterheli Tunézia korlátozott erőforrásait, hanem társadalmi és gazdasági következményekkel is jár, mivel hatással van a közszolgáltatásokra és fokozza a munkaerő-piaci versenyt. A probléma hatékony kezelése átfogó megközelítést igényel, ami reformokat tesz szükségessé a gazdaságpolitikában, a jogi keretekben és a nemzetközi együttműködésben. Ez a közpolitikai összefoglaló holisztikus megközelítés mellett érvel, amely a hazai kezdeményezéseket nemzetközi együttműködéssel integrálja az illegális migrációval kapcsolatos bonyolult tunéziai kihívások leküzdésére.