"On vit là tous ensemble on survit". Afrikai diaszpórák Franciaországban Tiken Jah Fakoly Africain à Paris című dalán keresztül - Peszmeg, Bence (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2024)
Az afrikai diaszpórák, valamint az afrikai migráció jellemzőinek mindennapi magyarázatai során a történelmi hagyományok mellett az egyének által megtapasztaltak, illetve azok társadalmi és politikai vonzatai is sok esetben a háttérbe szorulnak. A cikk a kontinens egyik legjelentősebb rendszerkritikus művésze Tiken Jah Fakoly diaszpórákhoz kapcsolódó politikai aktivizmusának zenén keresztüli elemzésére összpontosít, részletezve Fakoly politikai szerepvállalásának gyökereit, az afrikai migráció témáját, valamint a művész Africain à Paris c. dalán keresztül vizsgálja az afrikai diaszpórák helyzetét Franciaországban, a francia-afrikai kapcsolatok, a dekolonizáció és az afrikai migráció kontextusában.