A szubszaharai afrikai regionalizmus sajátosságai az SADC (Dél-afrikai Fejlesztési Közösség) működése tükrében - Tetlák, Örs (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2022)
A szervezeti működés és az intézményrendszer tekintetében az Afrikai Unió az Európai Uniót és az Egyesült Nemzetek Szervezetét tekinti mintának. Az afrikai regionalizmus ugyanakkor számos egyedi ismérvvel rendelkezik. Tanulmányomban a régió jellemzőit a regionalizmus szempontjából vizsgálom, elsősorban az új regionalizmus szempontrendszerét követve. Mivel azonban a térség nemzetközi kapcsolataiban változatlanul az államközi, kormányközi együttműködés az elsődleges és a regionális gazdasági közösségek rendszerét is ez a rendező elv alakította ki, a vizsgálat tárgya is elsősorban ez a szint lehet. Mivel a szubszaharai térség a klímaváltozásnak egyik leginkább kitett térsége a Földnek, a regionalizmus jövőjét befolyásoló kihívások között számos ökológiai, környezeti szempontot is figyelembe kívánok venni, mely rizikófaktorok (vagy éppen a regionális együttműködés mozgatói) már ma is szubszaharai Afrika mindennapjainak részei. Az elemzés további tárgya a kormányzás minősége a térségben, az egyes államok politikai elitjének kapcsolatrendszere és a politikai vezetők remélt elvárásai a regionális, illetve kontinentális együttműködéstől. Be kívánom mutatni, hogy az egyes államok minőségi mutatóiban is tetten érhető jelentős különbségek miként befolyásolják a regionális együttműködés mélységét és színvonalát. Tanulmányomban az egyes szubszaharai régiók és a hozzájuk kapcsolható regionális gazdasági közösségek közül részletesebben a Dél-afrikai Fejlesztési Közösséget (Southern African Development Community, SADC) mutatom be, úgy is, mint a kontinens legsikeresebb regionális együttműködési szervezetét.