Kongó: Válsággóc Kelet és Nyugat között - Szabó, Loránd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
Az 1971 és 1997 között Zaire néven ismert Kongói Demokratikus Köztársaság Afrika harmadik legnagyobb területű országa, lakóinak száma nagyjából ötvenötmillió, természeti erőforrásokban (réz, vízenergia, déligyümölcsök, nemesfémek, drágakövek, nehézfémek, ritka földfémek stb.) igen gazdag. Állampolgárainak döntő többsége mégis végtelenül szegény annak következtében, hogy az elmúlt évtizedek során az országot kifosztotta és tönkretette a diktátorrá vált Mobutu Sese Seko elnök (1965–1997) és korrupt környezete (a kleptokrácia), majd az elnök bukásához vezető polgárháború, végül pedig az első afrikai kontinentális méretű háború – s az ezekkel járó betegségek, a nélkülözés, az éhezés – csak fokozta a szenvedést, az 1998 óta elhunyt áldozatok számát hárommilliósra becsülik.