A „Köztársaság kalóza” átkelt a Styxen: Bob Denard - Szabó, Loránd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2007)
2007. október 13-án, 78 éves korában elhunyt Pierre-Robert „Bob” Denard „ezredes”, Afrika újkori történetének egyik legismertebb fehér zsoldosa, aki a dekolonizáció korszakában maroknyi fegyveresével számos országban mesterkélt – többnyire illegális eszközökkel – Párizs közvetlen befolyásának fenntartásáért. Denard olykor a színfalak mögött, másszor a címlapokon zajló kalandos életútja során megfordult többek között Kongóban, Angolában, Beninben, Nigériában és a Comore-szigeteken, feltűnése többnyire puccsokhoz, fegyveres összecsapásokhoz, erőszakos kormánybuktatásokhoz vezetett.