Shaka király dicsérője: (egy zulu izibongo műfajelméleti, művelődéstörténeti háttere, irodalmi utóélete és hiteles szövege) - Biernaczky, Szilárd (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Az izibongó műfajába tartozó Shaka király dicsérője az afrikai történelem egyik legtiszteltebb uralkodójának történetét meséli el verses formában. Biernaczky Szilárd műfajelméleti és művelődéstörténeti megközelítésből vizsgálja a verset, egyúttal annak irodalmi utóéletét is nyomon követi. A magyar nyelven egyedülálló elemzés mellett hiteles formában, magyarázatokkal és hasznos kiegészítő megjegyzésekkel ellátva olvashatjuk a Shaka királyt méltató mű teljes szövegét.