„Égi Királyság Afrikában”: A Lesothoi Királyság múltja, jelene és jövője - Morenth, Péter (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A Dél-afrikai Köztársaság által körülvett Lesothoi Királyság alig két milliós lakosságával és szerény – a kontinens egészére hatást gyakorolni képtelen – gazdaságával a béke szigete. Eddig szerencsére elkerülték az Afrikára oly jellemző konfliktusok és vérengzések. A szerző tanulmánya átfogó képet ad az országról, minden szektorra kiterjed. Foglalkozik az oktatás kontinenshez viszonyított jó helyzetével, a földrajzával és a hazánkéhoz hasonló éghajlatával. Ismerteti továbbá Lesotho történelmét és államszervezetét, a kicsiny gazdaság helyzetét és a mezőgazdaság – a talajerózió következtében – egyre szűkülő lehetőségeit. A turizmus kapcsán pedig kiemeli, hogy az ország azon kevés helyek egyike a kontinensen, ahol síelni is lehet, ráadásul Lesotho a gondtalan pihenésre vágyók tökéletes célpontja lehet!