A nyugat-szaharai spanyol népszámlálás és az ENSZ - Besenyő, János (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Van Afrikában egy ország, melynek a többihez hasonlóan van lakossága, területe, fővárosa, zászlaja mégsem létezik, mint szuverén állam. Évtizedekig spanyol gyarmat volt, aztán szomszédai vesztek össze rajta, s közben felszabadítók is érkeztek, akik azonban máig nem hozták el a várva várt szabadságot. A szerző, Besenyő János őrnagy, a Magyar Honvédség hivatásos állományú főtisztje hosszú időt töltött ENSZ megfigyelőként Nyugat-Szaharában, Afrika létező, de el nem ismert országában. Cikke útmutatóként segít eligazodni Nyugat-Szahara viharos történetében: megismerhetjük a gyarmati időszak ide vonatkozó francia-spanyol viszálykodásait, a madridi kormányzat későbbi térnyerését, alkalmazott gyarmatpolitikáját, későbbi kényszerű kivonulását, s az annak nyomán kitört ellenségeskedést Marokkó, Mauritánia, valamint a felszabadítók között. A történelmi adalékokon túl képet kapunk Nyugat-Szahara természeti környezetéről, népcsoportjairól, valamint egy, a rendezés szempontjából fontos, mégis évtizedek óta húzódó népszámlálási felmérés részleteiről.