A Zöld Szahara: Álom vagy közeli valóság - Steier, József (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
A vízhiány Afrikában súlyos következményekkel jár a természetre és a társadalomra nézve. Ez a cikk azokról a technikai fejlesztésekről szól, amelyek lehetséges válaszokat adhatnak ezekre a kihívásokra. Kezdetben az olyan elképzelések, mint az óceáni levegő mesterséges elterelése, a párás éghajlat létrehozása vagy a sivatag termővé tétele szenzációsnak, futurisztikusnak és néha megvalósíthatatlannak tűntek. Mégis, figyelembe kell vennünk minden lehetetlennek tűnő elképzelést is, hogy csökkentsük az élelmiszerhiányt és a sivatagosodást, valamint hogy küzdjünk a kontinensen egyre mélyülő társadalmi válság ellen. A szerző legfontosabb üzenete az, hogy talán egy látszólag irreális beavatkozás az egyetlen módja annak, hogy megfordítsuk a válság elképzelhetetlen mértékét.