Kitaszított gyerekek - Szilasi, Ildikó (Afrika Tanulmányok / Hungarian Journal of African Studies, 2008)
Gyerekek, akik „megették” apjukat, bátyjukat, nagymamájukat, a próféta előtt térdelve várják, hogy megszabaduljanak boszorkányságuktól. Rongyokba öltözött, mezítlábas fiatalok, akik falkákban járva próbálnak túlélni Kinshasa utcáin. Serdülőkorban lévő lányok, akik éjjel felkötik liputájukat és kimennek a sötét sarkokra, hogy néhány kóla áráért adják el testüket. 6–12 éves gyerekek, akik kőfejtőben, kézzel törik a tűző nap alatt a követ, éhbéréért. Köpcös fiatal fiúk, akik legjobb barátja nemrég még az AK 47-es gépkarabély volt. Gyerek boszorkányok, utcagyerekek, gyerekprostituáltak, gyerekmunkások, gyerekkatonák. Kinshasa, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa a fejlődő országok nagyvárosi, fiatalkorúakat érintő társadalmi problémainak gyűjtőhelye.